Nederlandse Beroepsvereniging van Beleggingsprofessionals
Mijn lidmaatschap

Research/special interest papers

CFA Institute EU and National Blueprints for the 2024-2029 Legislative Period

Het rapport ‘CFA Institute EU and National Blueprints for the 2024-2029 Legislative Period’ schetst de belangrijkste regelgevende prioriteiten voor de EU-kapitaalmarkten, met een focus op technologie, duurzaamheid, zakelijke gedragsregels en pensioenen. Het bevat aanbevelingen voor hervormingen om de veerkracht en de bescherming van beleggers te verbeteren. Het rapport is gebaseerd op onderzoek van het CFA Institute en inzichten van CFA-verenigingen in de hele EU, waaronder bijdragen van de Advocacy Committee van onze vereniging. Het heeft tot doel duidelijke richting te bieden aan EU-regelgevers om de veranderende uitdagingen in deze gebieden aan te pakken.

De blueprints volgen een samenwerkingsgerichte aanpak. Het biedt een breed scala aan perspectieven en identificeert zowel overeenkomsten als verschillen in regelgevende prioriteiten. Zo creëert het document een holistisch overzicht van welke regelgevende veranderingen nodig zijn in de volgende wetgevingsperiode van de EU. Bekijk de hieraan toegewijde CFA Institute pagina hier.

Rapport Risicostandaarden 2024

Het rapport Risicostandaarden geeft een overzicht van risicoparameters sinds 1999. De effecten van een extra jaar op de volatiliteit zijn meestal vrij beperkt en gaan geleidelijk. Zo neemt de volatiliteit bij de beleggingscategorieën van de opkomende markten al jaren wat af. Economische ontwikkelingen en veranderende rente- en monetaire omstandigheden kunnen de correlaties wel sterk beïnvloeden. Met het einde van een 40-jarige bull markt voor obligaties is de correlatie tussen aandelen en obligaties de afgelopen anderhalf jaar positief, na een periode van grotendeels negatieve correlatie tussen 1999-2021.

 

'The Finfluencer Appeal: Investing in the Age of Social Media'

Deze studie door CFA Institute in samenwerking met o.a. CFA Society Netherlands toont aan hoe (soms gesponsorde) content vaak de besluitvorming van jonge beleggers beïnvloedt, vooral op het gebied van aandelen en cryptocurrency's. CFA Society Netherlands wil benadrukken dat hier zowel gevaren als enorme kansen liggen om jongeren op vroege leeftijd kennis en competentie in beleggen bij te brengen.

Nederland is een van de landen die grondig is onderzocht. Hierdoor biedt het onderzoek waardevolle inzichten in de wijze waarop finfluencers beleggingsgedrag beïnvloeden in ons thuisland. Als vereniging hebben wij lokaal onderzoek uitgevoerd door de beschikbare content van finfluencers in Nederland in kaart te brengen. Dit onderzoek verrijkt de recente publicatie van 'Wijzer in Geldzaken' (2024) en vult het werk van de AFM aan, die in 2021 specifiek 150 Nederlandstalige finfluencers heeft onderzocht. In onze analyse hebben wij gewerkt vanuit relevante zoektermen en hebben we ook Engelstalige content meegenomen.

Naar aanleiding van de resultaten roept CFA Institute op tot actie van zowel toezichthouders als de industrie.

Enkele specifieke aanbevelingen uit het rapport zijn:

  • Toezichthouders zouden moeten samenwerken aan een universele definitie van een beleggingsaanbeveling en duidelijkheid moeten verschaffen over gereguleerde activiteiten van finfluencers.
  • Beleggingsorganisaties die finfluencers gebruiken, zouden compliance-trainingen moeten aanbieden en de inhoud van finfluencers nauwlettend moeten controleren om te voldoen aan regelgeving.
  • Professionele beleggingsadviseurs zouden zich meer moeten inspannen om Gen Z te betrekken en te investeren in hun eigen kennis, competentie en ethische verantwoordelijkheden.
  • Sociale mediaplatforms moeten ervoor zorgen dat finfluencers eventuele betaalde reclame duidelijk vermelden.

 

'Development of a blueprint to the ease transition under new pension fund reform for alternative investments' (only in english)

On July 1, 2023, the Dutch senate approved a new pension law. This concluded a 15-year legislative process that saw multiple proposed changes. The new law, which essentially moves the Dutch pension fund system from a defined benefit (DB) to a defined contribution (DC) system, must be implemented by all pension funds by 2028.

This article discusses the significant reforms in the Dutch pension system, shifting from a Defined Benefit (DB) to a Defined Contribution (DC) scheme. The reforms introduces two new regulations: the “Flexibele Premie Regeling” (FPR) and the “Solidaire Premie Regeling” (SPR), focusing on individual pension capital and collective investments.

Download the full report here


**


In samenwerking met SPO heeft CFA Society Netherlands in september 2015 de eerste editie uitgebracht van het boek Beheren van pensioenvermogen - Praktische handvatten voor moeilijke keuzes aan de bestuurstafel. In dit ‘denkboek’ voor bestuurders beschrijven de verschillende auteurs vanuit hun dagelijkse praktijk de nieuwe wereld van pensioenfondsbestuurders. Het is niet een traditioneel lesboek: aan de hand van dit boek weet een bestuurder wat hem of haar te doen staat, niet wat hij of zij allemaal moet weten. Het boek geeft aan de hand van concrete cases inzicht hoe tegen bepaalde zaken kan worden aangekeken. Het pakt die problemen/uitdagingen op die ertoe doen voor een pensioenfondsbestuurder.


De tweede herziende druk is in april 2018 uitgekomen en kunt u hier downloaden
 

Abonneer op onze nieuwsbrief