Association of Investment Professionals in the Netherlands
My membership
Reset filters
788 results
COLUMN: Dilemma voor pensioenfondsen:  Voorsorteren of toch nasorteren voor  de pensioentransitie

COLUMN: Dilemma voor pensioenfondsen: Voorsorteren of toch nasorteren voor de pensioentransitie

in VBA Journaal door

De meeste pensioenfondsen zijn nog druk bezig met de voor bereidingen voor de transitie naar het nieuwe stelsel. We zien dat pensioenfondsen in het nieuwe stelsel veelal risicovoller zullen gaan beleggen. De gemiddelde renteafdekking ligt lager en bevindt zich korter op de curve. Daarnaast neemt het aandeel zakelijke waarden in de portefeuille naar verwachting bij veel fondsen iets toe, zeker wanneer ook de leenrestrictie wordt opgeheven. Een belangrijke vraag bij de transitie is wanneer deze wijziging naar het nieuwe beleggingsbeleid dient plaats te vinden. Alle aanpassingen op transitie datum doorvoeren is gegeven de liquiditeit in de markt niet haalbaar. De vraag is of er wordt voorgesorteerd door het risicoprofiel al in het huidige stelsel aan te passen, of dat er wordt nagesorteerd door de aanpassingen pas door te voeren na de transitiedatum.

INTERVIEW: Wtp stelt zware zorgplicht-eisen aan  pensioenfondsen

INTERVIEW: Wtp stelt zware zorgplicht-eisen aan pensioenfondsen

in VBA Journaal door

Interview met Frank ’t Hart, advocaat en oprichter van Hart Advocaten.

RESEARCH: Herbalanceren onder de solidaire  premieregeling: Mind the Gap

RESEARCH: Herbalanceren onder de solidaire premieregeling: Mind the Gap

in VBA Journaal door

Werkelijke rendementen wijken af van beoogde rendementen door vertraging in herbalancering. Dit artikel gaat in op de unieke complexiteit die de dynamische herverdeling van rendementen onder de solidaire premieregeling met
zich meebrengt.

COLUMN: Beleggen na de pensioentransitie: Lokale focus of wereldwijde diversificatie?

COLUMN: Beleggen na de pensioentransitie: Lokale focus of wereldwijde diversificatie?

in VBA Journaal door

Met de invoering van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) verandert niet alleen de wijze waarop pensioenen worden opgebouwd, maar ontstaat er ook een discussie over de beleggingsbeginselen. Door de directe link tussen pensioenen en beleggingen is mijn
verwachting dat een fonds veel meer moet uitleggen over de beleggingen. Omdat vereiste buffers komen te vervallen, is er daarentegen meer vrijheid.

Illiquide beleggen en de Wtp: Kunnen pensioenfondsen zich eindelijk als lange-termijn beleggers gaan gedragen?

Illiquide beleggen en de Wtp: Kunnen pensioenfondsen zich eindelijk als lange-termijn beleggers gaan gedragen?

in VBA Journaal door

De invoering van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) is voor veel pensioenfondsen aanleiding om het beleggingsbeleid eens goed tegen het licht te houden. In dit artikel zullen wij onderbouwen waarom pensioenfondsen daarbij moeten overwegen om de allocatie naar illiquide beleggingen te verhogen. Het artikel is daarmee bedoeld voor iedereen die in meer of mindere mate betrokken is bij het beleggingsbeleid van Nederlandse pensioenfondsen.

Hiervoor duiken wij eerst in de wereld van illiquide beleggingen en beschrijven wij de verschillende relevante illiquide categorieën en vervolgens de belangrijkste risico- en rendementsbronnen. Daarna richten wij ons op de Wtp en de implicaties van de invoering van het nieuwe pensioenstelsel voor de allocatie naar illiquide beleggingen.

Een reëel perspectief op de Wtp

Een reëel perspectief op de Wtp

in VBA Journaal door

hoe zorgt een pensioenfonds voor een koopkrachtig pensioen onder de Wtp? En welke mogelijkheden heeft een pensioenfonds om reëel te sturen? In dit artikel proberen we deze vragen te beantwoorden door eerst stil te staan bij het effect van inflatie op de koopkracht van pensioenen. Daarna beschrijven we de drie onder SPR of vier onder FPR belangrijkste beleidsopties om de koopkracht van pensioenen bij te sturen. Op basis van een eenvoudige ALM-analyse voor een gemiddeld pensioenfonds bekijken we vervolgens wat de relatieve effecten van deze opties zijn. Hiermee trachten we de effectiviteit van de verschillende beleidsopties nader te duiden.

RESEARCH: Beschermingsrendement: Theoretisch of  praktisch?

RESEARCH: Beschermingsrendement: Theoretisch of praktisch?

in VBA Journaal door

In het nieuwe pensioenstelsel wordt het beschermingsrendement geïntroduceerd. Dit heeft als doel om de (verwachte) pensioenuitkering te beschermen tegen renteveranderingen. Er zijn twee verschillende manieren om dit rendement in te vullen, de theoretische en de praktische aanpak. In dit artikel kijken we naar de voor- en nadelen van beide methodes en kwantificeren deze voor een standaard invulling van de solidaire premieregeling

Dynamische renteafdekking in Wtp

Dynamische renteafdekking in Wtp

in VBA Journaal door

Dynamische renteafdekking is een belangrijke pijler onder het beleggingsbeleid van veel pensioenfondsen in het huidige stelsel (FTK). In het nieuwe stelsel lijkt er echter maar weinig animo te zijn voor het toepassen van een dynamische renteafdekking. In dit artikel kijken we of een dynamische renteafdekking van meerwaarde kan zijn en zo ja, wat de beste manier is om het in te vullen.

Is er nog ruimte voor obligaties binnen  de beschermingsportefeuille?

Is er nog ruimte voor obligaties binnen de beschermingsportefeuille?

in VBA Journaal door

Sinds de invoering van het Financieel Toetsingskader (FTK) is het afdekken van renterisico via een Liability Driven Investing (LDI) strategie de standaard geworden in Nederland. Pensioenfondsen stellen een strategisch afdekkingspercentage vast en alloceren een deel van het pensioenvermogen naar een LDI-portefeuille. Met dit gealloceerde vermogen zal de LDI-manager over tijd zo nauwkeurig mogelijk het gestreefde afdekkingspercentage willen realiseren via inzet van renteswaps, geldmarkt fondsen en kredietwaardige obligaties. Onder het huidige FTK-regime komt elke afwijking in de gerealiseerde afdekking ten laste van de dekkingsgraad van het pensioen fonds en worden daarmee negatieve maar ook positieve effecten gedeeld door alle deelnemers, zowel ouderen als jongeren.

RESEARCH:  Beheersing van Renterisico binnen het Solidaire Pensioencontract

RESEARCH: Beheersing van Renterisico binnen het Solidaire Pensioencontract

in VBA Journaal door

In dit artikel presenteren we een raamwerk dat pensioenfondsen en vermogensbeheerders ondersteunt bij het maken van weloverwogen keuzes in het beheersen van duratierisico. We bespreken hoe een systematische aanpak kan helpen bij het beperken van mismatches en kan bijdragen aan een stabiel pensioenresultaat.

COLUMN: Pensioenvragen

COLUMN: Pensioenvragen

in VBA Journaal door

Vanwege mijn jobhopverleden en het ontbreken van een sectorfonds heb ik zeven pensioenregelingen. Dat leverde altijd al veel post op maar nu het nieuwe pensioen stelsel eraan komt, is de hoeveelheid mails geëxplodeerd.

RESEARCH: Pooled swap funds under the new flexible  pension arrangement

RESEARCH: Pooled swap funds under the new flexible pension arrangement

in VBA Journaal door

This article focuses on back-testing the use of pooled swap funds in an FPR setting. We discuss the resulting member experience and how the strategic importance of these funds can be communicated to them. For brevity, we focus in this article on a back-test over the period 2005-2024. When constructing an FPR lifecycle strategy, this would likely be supplemented by a stochastic ALM analysis as an integral part of the design process

Wet Toekomst Pensioen biedt nieuwe kansen en uitdagingen

Wet Toekomst Pensioen biedt nieuwe kansen en uitdagingen

in VBA Journaal door

In dit paper gaan wij in op drie belangrijke beleggingsaspecten in het nieuwe pensioencontract. Gegeven dat het leeuwendeel van de Nederlandse pensioenfondsen lijkt te kiezen voor de Solidaire Premie Regeling (SPR) nemen we deze pensioen regeling als uitgangspunt. Waar er belangrijke verschillen bestaan met de Flexibele Premieregeling (FPR) lichten we dit toe.

Subscribe to our newsletter