Association of Investment Professionals in the Netherlands
My membership

De wereldwijde Big Mac-index verdient een duurzame update

Back to recent publications
Als samenleving zijn we ons steeds bewuster geworden van het effect van onze consumptie op het milieu. Dit geldt ook voor het voedsel dat we eten, wat heeft geleid tot een ontwikkeling van meer duurzame alternatieven. Het is daarom tijd om de duurzaamheid van de Big Mac-index onder de loep te nemen. Deze populaire index vergelijkt de prijs van een Big Mac (dé hamburger van McDonalds) in verschillende landen. Het is een nuttig instrument voor economen om koopkracht tussen landen te vergelijken.

Door de hamburger te vergelijken, vergelijk je eigenlijk een mandje van lokale producten inclusief arbeid en energie. De Big Mac is immers over de hele wereld hetzelfde product; een sesambroodje, sla, tomaat, plakje kaas, augurk en 2 rundvleesburgers. Een ludieke en handige manier van het berekenen van over- of onderwaardering van wisselkoersen. Een methode die in 1986 is geïntroduceerd door The Economist en ondertussen een algemeen aanvaardbare maatstaf is geworden.

Een manier om de index te verduurzamen is door de milieukosten van de productie van een Big Mac in de index op te nemen. Hierbij wordt rekening gehouden met de middelen die worden gebruikt en het afval dat ontstaat bij de productie van de Big Mac. Maar ook het vervoer van de ingrediënten en de duurzame energie die wordt gebruikt om de hamburger te bereiden en te serveren zijn belangrijke indicatoren. Een andere manier om de index duurzamer te maken is het promoten van alternatieve opties. Hoewel de Big Mac een populaire keuze is, zijn er andere opties op het menu van McDonald’s die milieuvriendelijker zijn. De plantaardige burger van de keten, de McPlant, gebruikt bijvoorbeeld minder grondstoffen en produceert minder afval. Ten slotte zou de Big Mac-index ook de sociale en ethische gevolgen van de voedingsindustrie mee kunnen nemen. Hierbij kan gedacht worden aan arbeidsomstandigheden en lonen voor werknemers, maar ook aan de impact op lokale gemeenschappen en ecosystemen. Door rekening te houden met deze factoren zou de index een meer holistisch beeld geven van de werkelijke impact en kosten van een Big Mac.

Een korte Google search laat zien dat de McPlant €5,55 kost in Maastricht in Nederland,1 en $5.49 in San Francisco in de Verenigde Staten.2 Deze McPlant prijzen impliceren dat de duurzame koopkracht van één euro gelijk is aan 0.99 dollar. De Big Mac kost €6,05, respectievelijk $5.113 en suggereert een minder duurzame wisselkoers van 0.84 dollar. Op basis van deze niet-wetenschappelijk verantwoorde cijfers kunnen we concluderen dat de duurzame wisselkoers dichter bij de daadwerkelijke wisselkoers – 1,06 dollar – ligt dan de niet-duurzame variant.

Hoewel de Big Mac-index een nuttig instrument is gebleken voor economen, is het tijd om na te gaan hoe we hem duurzamer kunnen maken. Door de milieu- en sociale kosten van de productie van een Big Mac mee te nemen en duurzamere opties te promoten, kan de index een rol spelen bij het aanmoedigen van een meer duurzame en verantwoorde economie. Zo zou de McPlant-index als standaard methode geïntroduceerd kunnen worden. Het zou in elk geval niet bij de populaire Big Mac-index moeten blijven. Het tijdperk is aangebroken om ook andere ‘standaard’ (wereldwijde) indices een duurzame update geven!

 

Noten

  1. McDonald’s Wyck, Thuisbezorgd.nl op 18/12/2022.
  2. https://www.businessinsider.com/ review-i-tried-mcdonalds-newmcplant-veggie-burger-2022-4? international=true&r=US&IR= T#mcdonalds-is-responding-tothe-increased-demand-of-meatsubstitutes-by-launching-anotherbeyond-meat-burger-the-mcplant-1
  3. https://www.fastfoodmenuprices. com/mcdonalds-prices/ (California)

 

in VBA Journaal door

Download
Subscribe to our newsletter