Association of Investment Professionals in the Netherlands
My membership

Hoog tijd dat IFRS Foundation ook voor niet-financiele informatie de standaarden gaat bepalen

Back to recent publications

Beleggers nemen niet-financiele factoren steeds meer mee in hun beleggingsbeslissingen en bedrijven proberen hier goed in te voorzien. Maar er is een grote brei aan Environment Social & Governance (ESG) raamwerken ontstaan waardoor bedrijven, beleggers en andere stakeholders door de bomen het ESG-bos niet meer zien. Het wordt tijd dat de International Financial Reporting Standards Foundation de leiding neemt en zorgt dat er mondiale standaarden voor niet financiele informatie worden opgesteld, aldus een Martijn Bos, beleidsadviseur bij Eumedion.

 

Bos, die onder andere lid is van de IFRS Advisory Council, de Raad voor de Jaarverslaggeving, ESMA’s Corporate Reporting Standing Committee en het User Panel van European Financial Reporting Advisory Group, stelt dat het hoog tijd is voor harmonisatie in de wereld van ESG raamwerken. Eind oktober presenteerde Eumedion haar green paper ‘Towards a global standard setter for non-financial reporting’. Het paper duidt de noodzaak van harmonisatie van ESG raamwerken en stelt voor dat de IFRS Foundation mondiaal deze kar gaat trekken. Eumedion nodigt alle stakeholders van niet financiele informatie uit om tot 1 februari 2020 te reageren op het green paper, om daarna haar definitieve verzoek bij IFRS Foundation neer te leggen.

 

Teveel bomen in het ESG bos

“Het is voor beleggers niet te doen om wegwijs te worden uit de vele verschillende ESG raamwerken waaronder bedrijven nu rapporteren” aldus Bos. De verschillende raamwerken overlappen elkaar, terwijl er geen één is die alle niet-financiele onderwerpen beslaat. Ondertussen lopen bedrijven tegen hetzelfde probleem aan. Welke raamwerken moeten ze kiezen om verslag te doen over niet-financiele informatie? Sommige raamwerken vereisen rapportage van gegevens die volgens Bos niet rekening houden met de relevantie van vereiste informatie voor de specifieke onderneming. Zo is watergebruik voor veel sectoren of bedrijven niet of nauwelijks relevant en voor andere, zoals Heineken, juist wel.

Het green paper doopt de op te richten standard setter vooralsnog met de naam ‘International Non-financial reporting Standards Board’ (INSB). Wat Bos betreft mag de INSB sector- en bedrijfsspecifieke relevantie hoog in het vaandel houden. De IFRS Foundation is volgens Bos het enige reele alternatief dat dit internationale ESG raamwerk kan gaan dragen. “De IFRS Foundation staat bekend om zijn onafhankelijkheid, beproefde governance en grote zorgvuldigheid bij het opstellen van standaarden.” aldus Bos. De internationale erkenning zit ook goed bij IFRS Foundation; er zijn zo’n 140 jurisdicties die de internationale financiële verslaggevingsstandaarden (IFRS) erkennen.

 

Vliegende start

De INSB zou in meerdere opzichten een vliegende start kunnen maken. Door gebruik te maken van het vele werk dat al is verricht door de bestaande raamwerken. Bos verwacht dat voor het succes van de INSB het niet noodzakelijk is dat jurisdicties de nieuwe standaarden vanaf het begin al gelijk in regelgeving verplicht stellen. “De voordelen voor ondernemingen en stakeholders zijn zo groot dat het met vrijwillige toepassing juist snel kan gaan. Jurisdicties kunnen het gebleken succes te zijner tijd aangrijpen om de standaarden in regelgeving over te nemen, zoals dat nu al gebeurt met de standaarden voor financiële verslaggeving” stelt Bos.

Hans Hoogervorst, voorzitter van de IASB onderschrijft Eumedion’s oproep tot consolidatie volledig. In zijn speech op het onlangs gehouden Eumedion symposium stelt hij ook dat het denken bij de IFRS Foundation op dit vlak niet stil staat.

Het green paper is beschikbaar op de website van Eumedion en belanghebbenden kunnen tot 1 februari reageren.

 

in VBA Journaal door

Download
Subscribe to our newsletter