Association of Investment Professionals in the Netherlands
My membership

Trillions: How a Band of Wall Street Renegades Invented the Index Fund and Changed Finance Forever

Back to recent publications

Een snelle google search leert dat BlackRock per jaareinde 2021 ongeveer USD 10 triljoen onder beheer heeft. Dit is een 10 met 12 nullen! Een partij als Vanguard heeft USD 7.2 triljoen onder beheer. De vraag is: hoe is het uiteindelijk zo ver gekomen en waar is het allemaal gestart dat partijen als BlackRock en Vanguard zo’n sterke marktpositie hebben. Daarnaast worden de meeste benchmarks geleverd door een aantal grote namen binnen de industrie: MSCI, FTSE Russel en S&P Dow Jones. Hoe hebben deze partijen zoveel macht kunnen grijpen op Wall Street?

Dit boek gaat in op de grondleggers van het index beleggen en ook het gedachte goed onderliggend aan index beleggen. Het boek geeft een mooie inkijk in het leven en uitdagingen van grootheden uit de industrie zoals: Jack Bogle (Vanguard) en Larry Fink (BlackRock). Maar ook de academische grootheden die aan de wieg hebben gestaan van het idee van een marktportefeuille: Louis Bachelier (Theory of Speculation), Harry Markowitz (Modern Portfolio Theory) en William Sharpe (Capital Asset Pricing Model).

De achtergrond van deze personen en andere academici / CEO’s wordt gedetailleerd in kaart gebracht door dit boek. Daarnaast geeft het boek inzicht in welke bedrijven er aan de opkomst van index producten hebben bijgedragen en hoe uiteindelijk de markt is geconsolideerd, naar een aantal zeer grote en invloedrijke partijen. Dit boek bevat tal van zeer gedetailleerde en interessante anekdotes. Daarnaast is het in chronologische volgorde geschreven, wat prettig opbouwt naar de situatie zoals wij die nu kennen.

Uiteindelijk gaat het boek in op eventuele nadelen en risico’s van de grote mate van passief beheer en de macht van de indexbouwers. Het feit dat een grote belegger zoals BlackRock bijna bij alle bedrijven aan tafel zit. Het feit dat passieve producten slaafs de markt volgen, wat dus zorgt voor een minder groot deel aan actief beheerd geld dat de markt beweegt. Dit heeft als gevolg dat het kleinere actieve stuk een grotere impact heeft op de markt als geheel. Ook andere effecten van het uitsluiten of insluiten van bedrijven door indexbouwers wordt aangestipt om de grote markmacht van deze partijen te onderstrepen. Een voorbeeld hiervan is de opname van Tesla in de S&P500 wat zorgde voor een sterk oplopende koers voorafgaand aan de geplande opname. Een ander voorbeeld benoemd is het one share, one vote principe, ingevoerd door S&P, maar wat niet nageleefd is door enkele grote bedrijven in de benchmark, zoals: Alphabet (Google) en Meta (Facebook). Dit duidt op het feit dat indices in sommige gevallen minder objectief zijn dan verwacht.

Naar mijn mening is het een goed boek en het lezen waard. Met name als je interesse hebt in de geschiedenis van het passief beleggen. Zelfs ik, als voorstander van actief beheer, heb dit boek met plezier gelezen. Het meest interessante vond ik echter de risico’s die kleven aan de invloed van grote indexbouwers en passieve fondsen. Dit is een zeer interessant gebied en de schrijver heeft een beetje de kans gemist om hier dieper op in te gaan. Deze punten worden slechts aan het einde van het boek aangestipt. Het heeft mij, en wellicht ook andere lezers, uiteindelijk wel aan het denken gezet en dat heeft Robin Wigglesworth dus wel mooi bereikt!

 

in VBA Journaal door

Download
Subscribe to our newsletter