Association of Investment Professionals in the Netherlands
My membership
Reset filters
740 results
VBA Journaal – CFA Society Netherlands Annual Dinner 2024

VBA Journaal – CFA Society Netherlands Annual Dinner 2024

in VBA Journaal door

On 24th of September, CFA Society Netherlands held its Annual Dinner in the stunning
Koepelkerk in Amsterdam. It was a full house with 240 guests attending, even
the balconies were filled. We had the honour to host the largest Annual Dinner of
CFA Society Netherlands ever. The theme of the evening was Geopolitical Uncertainty.
The President of CFA Society Netherlands, Inge van den Doel, opened the dinner with
a speech stressing the importance of diversity and inclusion. After that, two keynote
speakers discussed geopolitical uncertainty from different angles.

Locatie-discussie vaak kortzichtig

Locatie-discussie vaak kortzichtig

in VBA Journaal door

Uiteraard spreken we voor het thema ‘de impact van het verlaten van Nederland door bedrijven’ met Rients Abma,1 directeur bij Eumedion.2 Eumedion is als ‘goede bewaker’ van de bedrijven de spin in het web op het gebied van ondernemingsbestuur en duurzaamheidsbeleid.

Europa smacht naar een volledig  geharmoniseerde kapitaalmarkt

Europa smacht naar een volledig geharmoniseerde kapitaalmarkt

in VBA Journaal door

Met een thema over de impact van het vertrek uit Nederland door bedrijven, kunnen we uiteraard niet om beursuitbater Euronext heen. We spreken daarom met Euronext1 Amsterdam CEO René van Vlerken over dit thema en uiteraard voor Euronext zelf dat in Europa zeven beurzen houdt.

Nederlandse beleggers ontdekken de wereld

Nederlandse beleggers ontdekken de wereld

in VBA Journaal door

Nederlandse particuliere beleggers blijken bij het inrichten van hun portefeuille een voorkeur te hebben voor aandelen of obligaties uitgegeven door Nederlandse bedrijven. Deze ‘home bias’ wordt echter op de proef gesteld door het wegtrekken van verschillende grote bedrijven naar het buitenland (mede) als gevolg van strengere regelgeving in Nederland. Dit artikel analyseert de spreiding van beleggingen van particulieren over binnen- en buitenlandse effecten en laat zien dat particulieren zich succesvol hebben aangepast aan de slinkende verzameling van Nederlandse titels.

Overheid moet stabiel baken worden

Overheid moet stabiel baken worden

in VBA Journaal door

Om meerdere meningen over het thema de uitloop van bedrijven in Nederland te horen hebben we ditmaal een panelinterview gedaan. We spraken hiervoor met Jaap Koelewijn, Leen Paape en Sylvester Eijffinger. Aan allen stelden we dezelfde vragen.

Human rights: Blind spots in responsible investing

Human rights: Blind spots in responsible investing

in VBA Journaal door

Mensenrechtenschendingen zijn helaas een realiteit en raken veel investeringsportefeuilles. Om te begrijpen hoe beleggers dit risico kunnen verminderen, bekijken we de casus van de zonnepaneelindustrie. Deze benadering kan ook als voorbeeld dienen voor andere casussen.

Zomerse mijmeringen over  het Nederlandse vestigingsklimaat

Zomerse mijmeringen over het Nederlandse vestigingsklimaat

in VBA Journaal door

Tijdens de relatief rustige weken die de zomervakantie doorgaans
met zich brengt, konden wij ons verdiepen in de vraag hoe het nu
staat met het Nederlandse vestigingsklimaat. Hoewel in het
verleden vaker Nederlandse bedrijven hun hoofdkantoor, of
activiteiten (deels) buiten Nederland hebben verplaatst, heeft
het vertrek van oer-Nederlandse namen als Unilever, Shell en Aegon
eens te meer de aandacht gevestigd op de aantrekkelijkheid van
Nederland als vestigingsland voor bedrijven. Dat die aantrekkelijkheid af en toe publiekelijk in twijfel wordt getrokken is inmiddels wel
bekend. Dat geldt ook voor de redenen: te strenge (ESG-)wetgeving,
te hoge belastingen, de (mogelijke) versobering om expats aan te
trekken.

Zet in op beleggers om de nieuwe Shells en  Unilevers te lokken

Zet in op beleggers om de nieuwe Shells en Unilevers te lokken

in VBA Journaal door

Als je honderd wordt, zoals de VEB dit jaar, dan is het een goed moment eens over de schouder te kijken om terug te blikken. Niet omdat er weinig toekomst is, maar omdat veranderingen over een langere termijn duidelijker waarneembaar worden.

Gebrek aan liquiditeit is een belangrijke  frictie in financiële intermediatie

Gebrek aan liquiditeit is een belangrijke frictie in financiële intermediatie

in VBA Journaal door

Op 17 april 2024 is Lennart Dekker gepromoveerd aan Tilburg University op zijn proefschrift ‘Essays on Asset Liquidity and Investment Funds’. In dit artikel licht hij het concept liquiditeit toe en de manier waarop dit financiële intermediatie door beleggingsfondsen beïnvloedt op basis van de conclusies in zijn proefschrift

SMART engagement: A hybrid approach to  non-sustainable companies

SMART engagement: A hybrid approach to non-sustainable companies

in VBA Journaal door

Sustainable investment has undergone several evolutions over the past decade. Norms-based screening was arguably the first stage, followed by the integration of Environmental, Social, and Corporate Governance (ESG) issues in investment analysis, which required a more case-by-case approach and deeper data needs. Both these strategies are considered “outside-in”: ESG factors are taken into account because of their impact on an investor – be it via reputational risk or affecting the risk/ return profile of the investee company. These can be referred to as “2-D” strategies because their primary concern, even when taking into account sustainability factors, is risk and return.

Bouwen aan de volgende fase van het Nederlandse fiduciaire model: een praktijkstudie van MN

Bouwen aan de volgende fase van het Nederlandse fiduciaire model: een praktijkstudie van MN

in VBA Journaal door

Fiduciair management voor Nederlandse pensioenfondsen heeft zich sinds het begin van deze eeuw sterk ontwikkeld. Fiduciair management is een dienst waarbij het pensioenfonds wordt ondersteund in het kunnen voeren van regie op het niveau van de totale beleggingsportefeuille, waar zowel adviserende als ­uitvoerende elementen aan kunnen zitten. In de praktijk kan de reikwijdte van de dienstverlening sterk verschillen en zijn er verschillende typen aanbieders. Om meer kleur te geven bij de ontwikkeling door de tijd, kunnen we deels uit eigen ervaring meer laten zien van de organisatie MN als praktijkcasus. MN is vaak een van de eersten geweest die veranderingen in de opzet en aansturing van de eigen organisatie heeft doorgevoerd, om nieuwe eisen aan de fiduciaire dienstverlening te kunnen ­realiseren. Omdat deze keuzes in de markt navolging vonden, willen we met het artikel breder inzicht in de ontwikkeling van fiduciair management in Nederland geven.

De optimale lifecycle in aanwezigheid van een solidariteitsreserve

De optimale lifecycle in aanwezigheid van een solidariteitsreserve

in VBA Journaal door

In het nieuwe pensioenstelsel volgt het collectieve beleggingsbeleid uit de lifecycle. De lifecycle bepaalt hoe elke deelnemer belegt, de optelling van alle deelnemers vormt dan het collectieve beleggingsbeleid. Hoeveel risico er genomen moet worden op elke leeftijd wordt een van de belangrijkste beleggingsbeslissingen in het nieuwe stelsel.

Uit veel berekeningen die gemaakt worden, komt naar voren dat in de solidaire premieregeling (SPR) meer risico genomen kan worden dan in een zuivere premieregeling. Dit komt onder andere door inzet van een buffer in de vorm van een solidariteitsreserve. Het risico verlagende karakter van de solidariteitsreserve werkt echter alleen als deze voldoende gevuld is. Bij een lege reserve zit je – op de korte termijn – dichter bij een zuivere premieregeling en lijkt een minder risicovol beleggingsbeleid gewenst. Kortom, het gewenste beleggingsbeleid lijkt afhankelijk van de vulling van de reserve. Is een dergelijk dynamisch beleid in de praktijk ook wenselijk?

Integratie fiduciair management

Integratie fiduciair management

in VBA Journaal door

De pensioensector staat aan de vooravond van grote veranderingen door de implementatie van de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Dit heeft ook gevolgen voor de inrichting en activiteiten van fiduciair management. In dit artikel wil ik op deze veranderingen ingaan. Allereerst geef ik een beschrijving van het begrip fiduciair management en de verschillende rollen die een fiduciair manager vervult. Vervolgens komen de belangrijkste verschillen tussen het huidige toetsingskader (FTK) en Wtp aan bod, waarna wordt ingegaan op de gevolgen van Wtp op fiduciair management. Het artikel eindigt met een aantal conclusies.

Subscribe to our newsletter