Nederlandse Beroepsvereniging van Beleggingsprofessionals
Mijn lidmaatschap

DEI it yourself!

Terug naar laatste publicaties

Overtuigingen vormen de basis voor wat je als belegger of beleggingsonderneming doet. De nieuwe CFA Institute DEI Code voor Europa geeft ondernemingen handvatten om hun overtuigingen op het terrein van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (“Diversity, Equity, and Inclusion”) concreet en meetbaar te maken.

Overtuigingen zijn belangrijk voor beleggers. Diversificatie van beleggingen is een beleggingsovertuiging die we zien bij veel beleggers. Overtuigingen vormen de basis van je handelen. Het gaat echter om wat je er mee doet.  Overtuigingen over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie in praktijk brengen in niet altijd makkelijk. CFA Institute, de wereldwijde organisatie van beleggingsprofessionals, heeft een Europese versie van de CFA Institute DEI Code uitgebracht om Europese én Nederlandse beleggingsondernemingen te helpen deze overtuigingen om te zetten in een handelingsperspectief[1]. Beleggingsondernemingen kunnen zich vrijwillig aansluiten bij deze code en  met peers stappen zetten naar een betere onderneming met betere resultaten.

Op 25 juni 2024 vond in Amsterdam de lancering plaats van de CFA Institute DEI Code voor Europa  waarbij Nederland de primeur had. Voor het handelingsperspectief van bedrijven is in Europa de nationale wetgeving van belang en daarom wordt er per land een marktspecifiek addendum toegevoegd. Later dit jaar zullen ook voor andere Europese landen addenda worden uitgebracht. Europese beleggingsondernemingen van elke omvang die stappen vooruit willen zetten, kunnen zich door ondertekening aansluiten bij de code. Dit geldt ook voor Europese dochterondernemingen van organisaties die elders hun hoofdkantoor hebben. De Europese versie vat de Europese praktijk samen en sluit aan op de EU-regelgevingscontext.

De CFA Institute DEI Code geeft concrete handvatten voor ondernemingen. Deelnemende bedrijven verbinden zich vrijwillig aan zes principes die ze toepassen binnen hun onderneming:

  1. Pijplijn: Uitbreiding van de pool van divers talent in de onderneming.
  2. Talentacquisitie: het ontwerpen, implementeren en onderhouden van inclusieve en rechtvaardige wervings- en onboarding praktijken.
  3. Promotie en behoud: Het ontwerpen, implementeren en onderhouden van inclusieve en rechtvaardige promotie- en retentiepraktijken om belemmeringen voor vooruitgang te verminderen.
  4. Leiderschap: Het gebruiken van de eigen positie en stem om DEI te promoten en DEI-resultaten in de beleggingssector te verbeteren. Het nemen van verantwoordelijk voor de voortgang op dit terrein binnen de eigen onderneming.
  5. Invloed: Het gebruiken van de eigen rol, positie en stem om meetbare DEI-resultaten uit te dragen binnen de beleggingssector.
  6. Meting: Het meten en rapporteren van de vooruitgang bij het behalen van betere DEI-resultaten binnen het eigen bedrijf.

In de code zelf wordt de toepassing van deze principes uitgewerkt. Het Nederlandse addendum van de code vormt een handleiding  voor het maken van eigen plannen door ondernemingen. Deze geeft ook een uitgebreid overzicht van relevante wet- en regelgeving op het terrein van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Specifieke aandacht gaat uit naar het omgaan met data en good practices zoals initiatieven van SER Diversiteit in Bedrijf, de Stichting van de Arbeid, Erasmus Universiteit Rotterdam en het Britse Careerreturners.

Met de CFA Institute DEI Code en het marktspecifieke Nederlandse addendum  kunnen Nederlandse beleggingsinstellingen zelf praktisch inhoud geven diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. DEI it yourself om het simpel te zeggen.

 

[1] CFA Institute, CFA Institute Diversity, Equity, and Inclusion Code (Europe) 2024; Market-Specific Addendum to the CFA Institute DEI Code (Europe) The Netherlands, 2024.

in Externe publicatie door

Download
Abonneer op onze nieuwsbrief